Therapie in Utrecht – Psycholoog Utrecht

Prettige sfeer

Je zult merken dat je je in de praktijkruimte snel op je gemak voelt. De sfeer is prettig en je voelt je veilig om je uit te spreken over alle onderwerpen, óók waar je je voor zou schamen, of die je donkere kant betreffen. Die sfeer is belangrijk omdat we in die ruimte samen aan het werk gaan.

Contact en aanwezigheid

Ik werk in het hier en nu. Ons contact, de manier waarop je reageert als we het over een onderwerp hebben, je houding, je manier van spreken, je ademhaling. Dit moment, in deze praktijkruimte, is ons werkmateriaal. De meeste cliënten vinden het prettig dat de behandeling daardoor zo concreet is en dat de inzichten die je zo krijgt niet alleen ‘beredeneerd’ zijn, maar dat je ze helemaal voelt.

Tastbaar maken

Je zult merken dat we proberen alle aspecten van het werk dat je te verzetten hebt, tastbaar te maken. Je moet als het ware om je vraag heen kunnen lopen, je wilt er mee kunnen spelen, het eens van een andere kant bekijken. We werken bijvoorbeeld met dialogen, waarin je de verschillende meningen uit, de stemmen en gedachten die spelen. Zo breng je een gesprek met jezelf naar buiten. En door dat te doen krijg je afstand, perspectief en merk je dat niet één van die stemmen jij bent, maar dat je leeft in de ruimte tussen al die stemmen.

De vrije ruimte vinden

Je hebt veel meegemaakt in je leven. Je hebt veel gehoord, je bent op een bepaalde manier opgevoed, je hebt bepaalde vrienden, je vindt bepaalde dingen belangrijk. En je doet de dingen op jouw manier. Soms tegen beter weten in. Maar ja, wat doe je er aan, zo ben je nu eenmaal….
In de behandeling kom je er achter dat je ‘zo nu eenmaal’ helemaal niet hoeft te zijn. Dat wie je bent en wat belangrijk voor je is, open staat en dat je op elk moment in je leven, elk besluit kunt heroverwegen. Je bent in een vrije ruimte tussen allemaal opvattingen, opvoeding en aangeleerde gedachten. En je kunt kiezen…

Lichamelijke gewaarwording

Vanzelfsprekend onderdeel bij het werken in het hier en nu is je lichaam. Om te beginnen om beter te signaleren wat je écht voelt. Je lichaam houdt je niet voor de gek; die knoop in je buik kun je beter niet negeren, die pijn in je schouders is betekenisvol, de brok in je keel is een teken.
Maar ook omgekeerd: je lichaam heeft je kracht, je kunt door voller adem te halen rust en energie voelen, je kunt plekken in je lichaam vinden waar je kracht uit put. Fysiek bewegen, gaan staan, ademhalen. Je leert jezelf beter kennen en hebt meer mogelijkheden de rust en ruimte te vinden bij jezelf te blijven. In jouw kracht.

Veel voorkomende klachten

Onderstaand een aantal veel voorkomende klachten die  behandelen bij Psycholoog Utrecht:

Contact Psycholoog Utrecht

Staat je klacht er niet tussen of ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem telefonisch contact op via 030 – 22 70 090 of vul het contactformulier in.