Traumaverwerking in Utrecht

Post-traumatische Stress Syndroom (PTSS)

Een Post-traumatische Stress Syndroom (PTSS), of traumaklachten, zijn klachten die ontstaan na een gebeurtenis die grote indruk op je maakte. Je was getuige van iets, of het overkwam jezelf. Er is geen tabel met gebeurtenissen die een trauma opleveren. Het beste kun je aanhouden dat als het voor jouw indrukwekkend is, het voor jou een trauma is.

Snel weer verder willen

Maar wat gebeurt er nu precies bij zo’n traumatische ervaring? Het belangrijkste motief is dat je het achter je wilt laten. Je wil er vanaf, als het zou kunnen wilde je het het liefst nooit meegemaakt hebben. En dat is ook een beetje wat er gebeurt: je maakt dat het weg gaat.

Daar ben je heel goed in; daar is iedereen heel goed in. Je hebt in je leven een rijk uitgeruste innerlijke trukendoos aan overlevingsmechanismen opgebouwd die je uitstekend helpen zo’n trauma ‘weg te poetsen’. Al zou je het anders willen, die mechanieken zijn zó sterk en zó automatisch dat je ze waarschijnlijk niet eens allemaal door hebt.

Het is goed dat het zo gaat, je hebt dat soms nodig, gewoon om te overleven. Het nadeel is dat het een kortetermijnoplossing is. Nu moet het gevoel weg. Wat het je later ook gaat kosten.

Onvermijdelijk overweldigend

Op lange termijn kan het gebeuren dat het trauma terugkomt – meestal zonder duidelijke aanleiding. Dan pakt de ervaring je op en zet je helemaal vast. Het is allesoverheersend en bepaald elke seconde van je dag. Je droomt er over, je hoort wat je hoorde, je ziet wat je zag.

Die herhaalde ervaring van het trauma is slopend. Zonder oponthoud zit je gevangen in dat ene moment. Op repeat, oneindig op repeat. Je bent in de war, van slag, vaak ook boos op jezelf en vooral: stuurloos. Je verliest de controle op jouw leven, je kunt nauwelijks meer functioneren.

Wat zijn de kenmerken van een trauma?

  • Je denkt vaak terug aan die gebeurtenis
  • Je beleeft het vaak opnieuw
  • Je slaapt slecht en je hebt last van nachtmerries
  • Je probeert gedachtes, gevoelens en gesprekken over de traumatische gebeurtenissen zoveel mogelijk te vermijden
  • Je bent prikkelbaar of hebt woede uitbarstingen
  • Je hebt moeite om je te concentreren
  • Je bent voortdurend op je hoede
  • Je hebt last van hevige schrikreacties als er iets onverwachts gebeurt
  • Je hebt vaak een hopeloos gevoel

Terug naar het trauma

Bijna elke vorm van behandelen gaat eerst terug naar het moment van trauma. Dat is geen fijne gedachte, maar de beste manier om op een goede manier het werk van verwerken nog eens helemaal door te maken. Vaak zien cliënten op tegen de sessie waarop we het trauma weer naar boven halen, maar iedereen is opgelucht als het gedaan is. Het voelt als een enorme stap, een last van de schouders, je kunt weer ademen.

Trauma behandelen met EMDR

De laatste tijd hoor je waarschijnlijk veel over EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing) omdat dit een hele populaire en effectieve manier is om je trauma te verwerken. Ik werk zelf ook met de EMDR methode maar dit gebruik ik alleen bij type 1 van een trauma. Wat is een type 1 trauma? De type 1 trauma gaat over mensen met een gelukkige jeugd en daardoor hebben deze mensen een beste stabiel basis.

Omdat deze mensen een best stabiel basis hebben beschikken ze over veel goede herinneringen en zal de therapie waarschijnlijk veel sneller gaan. Dit licht ander met mensen die de type 2 trauma hebben, deze mensen hebben een mindere jeugd gehad.

Jezelf ontwikkelen als proces van verwerking

Vanaf die sessie werken we aan een goede, gestructureerde en volledige verwerking van het trauma. Waarin we ook jouw patronen van verdediging onder de loep nemen. Naast dat je je trauma een plek geeft, leer je wat jouw eigen valkuilen zijn, waar je jezelf in de weg zit en hoe je jezelf daarin verder kunt ontwikkelen.

Contact met Psycholoog Utrecht

Heb je een vraag of ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem telefonisch contact op 030 – 22 70 090 of vul het contactformulier in voor een kennismaking met Psycholoog Utrecht.