Wanneer ga je naar een psycholoog?

Als je wilt dat er iets verandert en het lukt je zelf maar niet om er uit te komen.

Waarschijnlijk loop je al een tijdje rond met klachten die je niet herkent, gevoelens die vervelend zijn of een situatie die niet bij je past. Toen je merkte dat iets anders was dan normaal heb je het misschien even aangekeken. Of het gevoel gehad je niet zo te moeten zeuren; iedereen heeft wel eens wat. Het gaat vast vanzelf over. Maar het gaat niet over. Je hebt er genoeg van om je zo te voelen of geplaagd te worden je eigen gedachten over je zelf. Je wilt er vanaf.

Bij twijfel: doen!

Bij ziekte geldt: beter een keer teveel naar de huisarts dan te lang met je klacht doorlopen. Bij psychische klachten doe je dat niet zo snel. Dat komt omdat je veel minder ervaring hebt met het herkennen van klachten; we zijn grootgebracht in een cultuur die niet zo op het innerlijk gericht is. Dat is eigenlijk jammer, want daardoor lopen veel mensen te lang door met klachten die goed te behandelen zijn. En dat is zonde. Vandaar dat ik iedereen adviseer om bij twijfel altijd even naar een psycholoog te gaan. Al is het maar voor één gesprek.

Een psycholoog helpt je

De psycholoog vraagt je om je verhaal te doen en zal op sommige onderwerpen dieper ingaan. Samen kom je tot een heldere omschrijving van je klacht en schets je de situatie waar je naar toe wilt werken. De psycholoog kijkt welke behandeling of combinatie van behandelingen past bij de klachten die je beschrijft en bij het doel dat je wilt behalen. Zij neemt de mogelijkheden met je door. Als je je in de mogelijkheden kunt vinden, dan ga je samen aan de slag.

Je maakt jezelf beter

De psycholoog verzet veel werk. Hij of zij houdt je een spiegel voor, laat je gedrag en patronen zien die je zelf waarschijnlijk niet van jezelf doorhebt. Dat is niet altijd even leuk, soms best moeilijk, maar het geeft je het inzicht om verder te kunnen. Door tussen de sessies in te experimenteren met ander gedrag en met oefeningen leer je jezelf steeds beter kennen. Je krijgt nieuwe mogelijkheden om je klacht op te lossen of om anders met je klacht om te gaan. Je verandert! Uiteindelijk ben jij zelf degene die je klachten oplost, alleen jij kunt dit. Bij het afsluiten van je behandeling is je klacht verholpen of je weet hoe je ermee om moet gaan. De meeste mensen sluiten de behandeling af met het positieve gevoel als mens gegroeid te zijn.

Kies een psycholoog op kennis en gevoel

Je huisarts is een goed vertrekpunt; die kent jou en verschillende psychologen in de regio. Als je eenmaal een aantal psychologen aan het vergelijken bent, let dan goed op de certificering. Als de psycholoog lid is van een beroepsvereniging zoals het NIP of het NVPA, dan weet je dat die zich houdt aan een beroepscode.

Het allerbelangrijkst is de ‘klik’. Heb je vertrouwen, spreek je elkaars taal, ga je makkelijk dingen aannemen? Steeds meer onderzoek bevestigt het belang van die klik: hoe beter de relatie tussen psycholoog en cliënt, hoe makkelijker de behandeling en groter de kans op succes.

Handig om te weten:

  • Een klacht over uw psycholoog?
    Alle Psychologen werken geheel conform de beroepsethische regels van de beroepsvereniging waar we aangesloten bij zijn. Heb je een klacht dan kan je die altijd met mij bespreken.

Wil je meer weten over psychologen in Utrecht?

Als je meer wilt weten over wanneer je naar een psycholoog gaat, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, neem dan telefonisch contact op via 030 – 22 70 090 of vul het contactformulier in voor een kennismaking.