Psycholoog Utrecht

Agnes Garst – Psycholoog Utrecht

Jonge vrouw met volwassen vragen

Daar begon het mee, met Grote Vragen. Vragen als ‘Zou je van iemand kunnen houden als je niets van diegene krijgt?’, ‘Hoe leef je eigenlijk een vervullend leven?’ en ‘Wat is de mens?’

Het hield me, zo aan het einde van de middelbare school, erg bezig. Zo zeer dat ik er mijn studie aan wilde wijden. Ik had drie opties: godsdienstwetenschappen, biologie of psychologie. Het werd psychologie, met altijd wel een vleugje van die andere twee.

Het mysterie van het gewaarzijn

Met zulke grote vragen hoop je op grote antwoorden. En die zijn er natuurlijk niet; tenminste, niet op die manier. Ik studeerde af aan de universiteit van Groningen in klinische psychologie met als specialisatie neuro-bio-psychologie. Met alle kennis die ik opdeed, wist ik vooral ook heel goed wat ik nog niet ‘kende’.

Studenthulpverlening – het begin van een werkstijl

Meteen na mijn studie werkte ik als psycholoog in de studenthulpverlening. Dat werk, de supervisie die ik daar kreeg en de reflectie op dat werk heeft in grote mate bepaald hoe ik nu werk. Het werken in het hier en nu en het contact tussen cliënt en therapeut als de ‘kern van de behandeling’; dat is daar ontstaan.

Aanwezig in het proces van mijn cliënten

En daar liep ik ook meteen tegen de grenzen van mijn eigen kunnen aan. Om zo te kunnen werken, moet je je als behandelaar vrij kunnen maken van je eigen ‘bagage’. Je moet in het moment kunnen zijn, zonder bezig te zijn met beslommeringen uit je eigen verleden. Als dat niet lukt, is de werkstijl bijzonder zwaar, confronterend en een belasting voor jezelf.

Ik liep tegen mezelf op. Ik twijfelde aan mijn kunnen. En ik kwam er achter dat ik persoonlijk nog stappen wilde zetten voordat ik helemaal aanwezig kon zijn in het proces van mijn cliënten.

Een goed gerijpte werkstijl

Na een tijdje in de gezondheidszorg te hebben gewerkt, aanvullende opleidingen te hebben gevolgd en mij als persoon te hebben kunnen ontwikkelen, ging ik weer als psycholoog aan het werk. Met een volwassen, goed gerijpte werkstijl die precies bij me paste én succes boekte voor mijn cliënten.

Ik help mensen hun potentie vrij te maken. De kettingen waarmee ze zich gevangen houden te zien en los te laten. Dat het goed is zoals je bent. Dat je ruimte hebt om jezelf ten volste te zijn en dat dat onherroepelijk prachtig is. De momenten dat cliënten dat hervinden zijn machtige momenten die me diep ontroeren en ontzag inboezemen.

Dansen

Naast mijn werk ben ik graag buiten, in de natuur. Op reis naar andere culturen. Heel veel dansen – blote-voeten-dansen. Koken. Lezen. Over religie bijvoorbeeld, één van de onderwerpen die nog steeds een belangrijke rol in mijn leven speelt.

Contact met Agnes

Wil je me beter leren kennen? Neem telefonisch contact via 030 – 22 70 090 of stuur een e-mail. Ik leer je graag kennen.