EFT Relatietherapie Utrecht

Is Emotionally Focused Therapy iets voor ons?

De meeste relaties krijgen er een keer mee te maken: een crisis. Net zoals jullie. Een ruzie zo groot of een stilte zo kil dat jullie er samen niet meer uitkomen. Het is de gewoonste zaak van de wereld. En gelukkig kunnen stellen zoals jullie daar heel goed doorheen komen. Met een beetje begeleiding.

Dat kan bijvoorbeeld met Emotionally Focused Therapy (EFT). Dat is een behandelmethode die de manier waarop jullie met elkaar kunnen praten herstelt. Het verdiept jullie relatie, de kennis die je van elkaar hebt en de gezamenlijke beleving van ‘jullie’. Je kunt met EFT gaan werken als jullie relatie stroef loopt, als jullie helemaal vastlopen en zelfs als laatste redmiddel.

Wat is Emotionally Focused Therapy (EFT)?

Maar weinig mensen praten gemakkelijk over hun gevoelens. Sterker nog: Veel mensen sluiten zich er een beetje voor af. Ze ervaren dat het gesprek anders zo beladen wordt. Het is meteen zo’n ding: ‘emoties’.

Toch is het bijzonder dat we niet vaker spreken over onze emoties, zeker in een relatie. Je emoties tonen je wat belangrijk voor je is, wat je wilt en wat je niet wilt, wat je vreest, hoopt en verlangt, voor jezelf maar ook in contact met anderen zoals je geliefde. Ze zijn dus erg belangrijk om te kennen en om te delen met de persoon die het meest dichtbij je leeft en met wie je je leven voor een groot deel vorm geeft; met je partner!

Emotion Focused Therapy maakt de thema’s die jullie verbinden bespreekbaar. Van de pijn en de wanhoop tot de wensen en verlangens. Zonder je ongemakkelijk te voelen. Zonder schaamte. Met de overweldigende kracht van volkomen kwetsbaarheid.

Daarmee is Emotion Focused Therapy geen lichtvoetige behandeling. Dat je er even bij doet ‘omdat het moet’. Het vraagt betrokkenheid, aandacht, respect en eerlijkheid, van jullie allebei. Daar krijg je overigens wel snel resultaat voor terug. De methode is wetenschappelijk goed getest en gericht op een kortetermijnbehandeling met langdurig effect.

Eerst eens een fatsoenlijk gesprek

Voordat we het over die emoties kunnen hebben, moeten jullie eerst een ander werkje verzetten. Jullie moeten opnieuw met elkaar leren praten. Meestal hebben stellen zelf niet in de gaten hoe vastgeroest hun dialoog is. Niet alleen in ruzies of zware discussies. Nee, in elk gesprek.
De meeste stellen zien heel snel waar het fout gaat. Misschien weet je het van jezelf al wel. Het is een patroon, een reflex. Zelfs als je het ziet, als je het weet en als je snapt hoe het anders moet, is het nóg moeilijk om het ook echt anders te doen.
We besteden er veel tijd aan. Het is de start van de behandeling. Want als jullie niet gewoon kunnen praten, kunnen we niks. De meeste stellen vinden dat overigens heel fijn. Je hebt iets concreets te doen, je krijgt praktische oefeningen én je merkt er snel resultaat van.

De diepte in

Veel stellen voelen zich al een stuk gemakkelijker als ze dat stroeve, vastgelopen gesprek konden doorbreken. En terecht, bijna alle relaties die hier doorheen komen, ronden de hele behandeling succesvol af.

In dat hervonden gesprek, kunnen we de voor jullie belangrijke thema’s bespreken. Gevoelens van veiligheid, zekerheid en vertrouwen. Gevoelens als kwetsbaarheid, verdriet, onvermogen. Maar ook de waterval van angsten: voor verlating, niet de moeite waard te zijn, voor kritiek, afwijzing.
Dat zijn de belangrijke onderwerpen en emoties die jullie bij elkaar moeten kennen, herkennen en bedienen. Door ze in de behandeling met naam en toenaam te bespreken, kennen jullie elkaar uiteindelijk beter dan ooit tevoren. De hoop en wensen, maar ook de donkere plekken, de schaduwkant. Dat te delen verdiept jullie verbond.

Emotionally Focused Therapy werkt in drie fasen

  1. De eerste stap is praktisch. We vinden jullie vastgeroeste patronen, onderzoeken hoe jullie ze kunnen herkennen en doorbreken. We besteden veel tijd aan oefeningen, analyses en het ervaren van andere manieren om met elkaar om te gaan.
  2. In het hervonden gesprek vinden jullie de ruimte om jullie relatie te verdiepen. Onderwerpen zijn de pijn en het verdriet, de hoop en de dromen, de angsten en kwetsbaarheden. Jullie hervinden elkaar; de kiem van herstel is er.
  3. We kijken terug. Wat was de vraag waarmee jullie kwamen? In de meeste gevallen blijkt die allang opgelost of niet meer van belang. Jullie maken weer plannen. Jullie kijken weer vooruit. Jullie zien ook het plezier en de lol weer: samen.

Contact EFT-Relatietherapeut

Voor relatietherapie kan je terecht bij ons terecht, we maken niet alleen gebruik van EFT, maar ook van andere werkwijzen, zoals lichaamsgerichte therapie en bewustwording van co-dependency in jullie relatie. Zoek je iemand die specifiek werkt met EFT? Dan kun je terecht bij mijn collega Tessa Hoekzema, meer informatie vind je over haar op haar profiel. Je kunt contact opnemen via 030 – 22 70 090 of vul het contactformulier t.a.v. Tessa Hoekzema