Stress en burn-out behandeling in Utrecht

Opgebrand

Je bent kapot. Geestelijk, maar tot je verbazing ook lichamelijk. Je bent zo snel moe, alles valt je zo zwaar. Bovenop die vermoeidheid en het gevoel opgebrand te zijn, baal je ook enorm van jezelf. Van de hele situatie, maar vooral van jezelf.

Want je hebt het aan zien komen. Je hebt het gevoeld en je hebt er niets aan gedaan. Je hebt bedacht dat een burn-out iets is dat anderen overkomt. En nu zit je ermee en ben je teleurgesteld in je eigen kunnen. Je zelfvertrouwen heeft een fikse deuk opgelopen.

Stress- en burn-out

Waarom is de een gevoelig voor stress en de ander niet? Ben ik een mislukking als ik gestrest ben? Komt stress van teveel hooi op je vork nemen? Het zijn veel voorkomende vragen en gedachten. Stress en burn-out moet je niet verwarren met hard of zelfs heel hard werken. Veel meer dan teveel werk is een burn-out de optelsom van vier thema’s:

  • teveel energie steken in iets dat niet zo belangrijk voor je is
  • doorwerken zonder voldoening in je werk te vinden
  • echt belangrijke zaken uit het oog verliezen, en
  • te weinig je grenzen aangeven (op je werk, maar misschien ook wel thuis).

Een brede aanpak

Tijdens de behandeling gaan we in op de vier thema’s van een burn-out:

  1. Je energie-huishouding. Wat gaat er mis, waar ga je te ver? Hoe kun je het herkennen en wat kun je er vervolgens aan doen. Je leert je eigen gedrag en gedragspatronen herkennen.
  2. In het hier en nu zijn. Naar je lichaam luisteren. En niet alleen naar de vermoeidheid, maar ook al die andere signalen. De knoop in je schouder, de hoge adem, de bal in je buik, gapen terwijl je niet moe bent, je lichaam vertelt je vaak heel goed wat moeilijk is om te voelen. En: je lichaam liegt niet.
  3. Zinvol leven. Je vindt het moeilijk dat goed voor ogen te houden in onze jachtige, snelle wereld. Wat dat betreft is het wel goed om even teruggeroepen te worden. Cliënten geven aan na de behandeling meer te genieten van het leven, een zinvollere invulling te kunnen geven aan werk en privé, en in het geheel eenvoudigweg meer plezier te hebben.
  4. Grenzen stellen. Je leert hoe je op een voor jou prettige manier je grenzen kunt aangeven; in je werk, thuis en bij vrienden.

Meedoen

Na het eerste herstel proberen we je zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Je hebt je burn-out niet in isolement gekregen, een wezenlijk onderdeel van je klachten is in relatie tot andere mensen. Dus kun je er ook het beste aan werken met andere mensen om je heen. Daarbij kun je op die manier je nieuwe vaardigheden meteen in de praktijk oefenen.

Contact met Psycholoog Utrecht

Heb je een vraag of ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem telefonisch contact op 030 – 22 70 090 of vul het contactformulier in voor een kennismaking met Psycholoog Utrecht.