Angstklachten behandeling

Angst en controle

Vreemd genoeg is het gevoel bij angstklachten vaak heel dubbel. Aan de ene kant heeft de angst je veel ontnomen; je kunt sommige dingen niet meer doen, je doet dingen omslachtiger, je bent soms erg beperkt in je bewegingsvrijheid. En aan de andere kant geeft de angst je controle, ritme, rituelen en een gevoel dat je de chaotische onvoorspelbare wereld een beetje kunt bedwingen.

Angsten in alle soorten en maten

Als je aan angstklachten denkt, denk je aan mensen met vliegangst, claustrofobie, hoogtevrees, of bijvoorbeeld smetvrees. Maar je hoeft niet per se ergens bang voor te zijn, je kunt ook anders bang zijn. Sociale angsten bijvoorbeeld; extreme angst om een flater te slaan, te zweten, domme dingen te zeggen of op welke manier dan ook af te gaan.

Of je krijgt zonder duidelijke reden ineens ademnood, pijn op je borst, hartkloppingen. Een paniekaanval. Zo’n aanval kan ook minder ‘paniekerig’ voelen: als een dof gevoel zo vlak voor flauwvallen, alsof er iets onderhuids gebeurt, je bang bent gek te worden, of ineens een hartaanval te krijgen. En de meest voorkomend angst is ‘gewoon bang’: bezorgd, piekerig, nerveus; over de financiën, de toekomst, je kinderen, je gezondheid, werk, geen werk, noem maar op.

Redelijkheid en nut

In mijn praktijk gaan we op verschillende manieren tegelijkertijd aan de slag. Met praktische oefeningen pakken we de angst aan, die verliest stukje bij beetje zijn grip. Je hervindt en accepteert de redelijkheid: je huis is schoon genoeg, de deuren zijn op slot en andere mensen zijn er niet op uit om je het leven zuur te maken… Je krijgt je gevoel van ruimte terug, het gevoel niet meer geleefd te worden. Daarbij we komen er achter waarom je de angst bij je hield, wat het voor je betekende, wat je er aan had en hoe je die leemte nu opvult.

Opbouwen, afbreken, groeien

De behandeling is een combinatie van afbreken en opbouwen. En van jezelf beter leren kennen, de angstpatronen leren duiden. Over controle. Over loslaten. Gaandeweg kom je er achter dat je meer grip hebt op je klachten en dat je sowieso beter in het leven staat en meer kunt genieten.

Wat kan Psycholoog Utrecht voor je betekenen?

In eerste instantie kijk ik naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

 • het vinden van de oorzaak van de angst
 • het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen
 • terugdringen van mogelijke chronische overbelasting

Bij Psycholoog Utrecht werk ik onder andere met gedragstherapie. Ik leer je lichamelijke reacties te herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie gaan we bepaalde patronen doorbreken zoals:

 • vermijdingsgedrag
 • drinkgedrag
 • gebruik van sederende middelen
 • hard werken
 • vluchten in dagdromen

De fobie

Een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.
Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.
Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, heb je last van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar. Meest voorkomende fobieën:

 • hoogtevrees
 • bang voor grote en/of kleine ruimtes
 • angst voor dieren, insecten en reptielen
 • angst om te spreken in het openbaar
 • vliegangst
 • angst om auto te rijden

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Contact met Psycholoog Utrecht

Heb je een vraag of ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem telefonisch contact op 030 – 22 70 090 of vul het contactformulier in voor een kennismaking met Psycholoog Utrecht.